Stabilirea unei greutati optime

Dietele pentru slabire nu au intotdeauna efectele scontate, in unele cazuri ajungandu-se la o valoare mai mare a greutatii comparativ cu greutatea optima (stagnare ponderala).
Cauzele cele mai frecvente care duc la aparitia acestui platou al greutatii corporale sunt urmatoarele:

Scaderea brusca, accelerata a greutatii corporale

In acest caz metabolismul bazal este incetinit ca raspuns compensator la diminuarea resurselor energetice si respectiv a aparitiei senzatiei de foame. O scadere brusca a greutatii poate determina o diminuare a metabolismului cu pana la 40%, intr-un interval de aproximativ 6 luni.

Diminuarea masei musculare

Diminuarea masei musculare este o alta cauza a aparitiei platoului de greutate: scaderea brusca si masiva in greutate, diminueaza masa musculara cu pana 25% din totalul masei corporale pierdute; muschiul este organul principal in care se produce arderea caloriilor, astfel ca metabolismul devine ineficient in momentul in care apare o diminuare a substratului de la acest nivel.
Orice program pentru slabit, mai ales acelea care presupun o scadere ponderala mare intr-un interval scurt de timp, trebuie sa asocieze exercitii speciale pentru tonifierea si astfel pastrarea masei musculare. Cele mai indicate sunt aerobicul si exercitiile la sala de forta.

Determinismul genetic personal

Nu trebuie sa uitam ca fiecare individ este unic ca si structura si functie, astfel ca metabolismul difera de la o persoana la alta (un metabolism incetinit, mai lent, cu un catabolism diminuat este asociat cu o greutate corporala mai mare).
Scaderea greutatii sub platoul anterior stabilit dupa un program de slabit, este destul de dificila, deoarece presupune suprasolicitarea metabolismului (proceselor fiziologice de anabolism si catabolism). La atingerea unei valori a indicelui de masa corporala intre 20- 25 (greutatea normala in raport cu inaltimea), este indicata doar pastrarea greutatii, deoarece scaderea greutatii sub acest prag este destul de dificila si chiar nerecomandata in anumite cazuri (cand sunt asociate anumite afectiuni care se pot agrava dupa o scadere exagerata in greutate).

Aport caloric mai mare decat consumul caloric (anabolismul depaseste catabolismul)

Exercitiile fizice trebuie asociate cu o alimentatie rationala, astfel ca pe tot parcursul curei aportul caloric sa fie mai mic decat consumul caloric. De asemenea mentinerea greutatii se realizeaza mult mai usor prin sport decat prin privare alimentara. Cel mai bun indicator al unei greutati normale precum si a unei vieti sanatoase este exercitiul fizic regulat.

Prezenta unor afectiuni care se asociaza cu o supraponderabilitatea (obezitatea)

Hipotiroidismul (secretia inadecvata de hormoni tiroidieni), hipercorticismul (secretia crescuta de hormoni la nivelul glandei suparenale) sunt principalele afectiuni care sunt asociate cu o obezitate greu controlabila).
Alte situatii asociate cu obezitatea sunt: sarcina, menopauza, sindromul ovarelor polichistice, renuntarea la fumat si utilizarea unor medicamente precum antidepresivele triciclice.

sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Sanatate-prin-sport/stabilirea-unei-greutati-normale-platoul-greutatii-optime_1568

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: